Türk Dili ve Edebiyatı bölümümüzün öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Servet Şengül, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde “Kahraman Bir Şâir Olarak Mehmet Âkif Ersoy” konulu sunum gerçekleştirdi. Şengül, İstiklal şâiri Mehmet Âkif Ersoy’un hakkı teslim edilmesi gereken gerçek bir milli kahraman olduğunu belirtti. Dr. Servet Şengül, “Mehmet Âkif, toplumuyla eş zamanlı ve eş değerde acı çeken ender şâirlerdendir. Onun şiirinin en mühim noktalarından biri de sorunlara çözüm önerileri sunduğu noktalardır.” dedi. Dr. Şengül’e göre İslami hassasiyetleri olan, milletinin ve ümmetinin sorunlarına dair endişeler taşıyan Âkif’in şiiri modern şiirimize giden yollardan biridir. Aslında Mehmet Âkif’in modern olma gibi bir derdi ve çabası yoktur. Âkif, milletinin ve inancının savunucusu, destansı bir kahramandır.
Mehmet Âkif’in Safahat’inin yedi bölümü de modern epiğin ‘sorun’a duyarlı olma anlayışına uygun şiirlerden ibaret olduğunu belirten Şengül, konuşmasına şu şekilde devam etti: "Modern dönemde iyi şiirin amacı süslü şiir değildir. Şâirlerin işi, becerisi ve amacı şiiri yeniden bir davranış haline getirmekten ibarettir. Bu davranış bir hak arama şeklinde davranışı ifade eder. Şiirde toplumsallıktan uzaklaşıp bireyselliğe düşenler, çiçek ve böcek hayalinde olanlar ne cihadın coşkusunu duyarlar ne de buradaki hazzı hissedebilirler. Modern şiir hayatın gerçekleriyle yüz yüzedir. Şiirde ‘mesele’yi irdelemek gerçekçilik yoluyla olur. Gerçekçi şâir egemen yapıya tabi olmaz. Oysa hayalcilikle iç içe geçen romantizm, kurulu düzenin, egemen dizgenin ekmeğine yağ sürer, onun haksızlığını çoğaltır. Abartılı romantizmin bir özelliği de şâiri edilgen kılmasıdır. Bu da kaderciliğe sebep olur. Kaderci tutuma sahip olan şâir eleştiri gücünden yoksun olur. Âkif’in şiiri hayatı ıskalamama, onu anı anına yakalama peşindedir. Hayatı ve insanı ele almayan şiir ölüme mahkûmdur. Şiirimiz Âkif’le birlikte hayatla iç içedir. Onun mecrası artık milletimizin mecrasıdır. Âkif’in Berlin Hatıraları ve Necid Çölleri’nden Medine’ye adlı eserlerinden yola çıkarak açıklamalarda bulunan Dr. Şengül, konuşmasının sonuç bölümünde Mehmet Âkif Ersoy meselesi insan, derdi İslam olan; bekası için iktidarlara boyun eğme zafiyetinden zerre kadar eser taşımayan, onurlu, dik duruşlu bir epik kahraman olarak Müslüman milletimizin gönlünde yer almayı bilmiş güçlü bir kahraman şâirdir", ifadesini kullandı.
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Şehitoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı sunumda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yaşar Karadağ, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Faruk Altunç, İletişim Fakültesi Dekanı ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tamella Aliyeva, farklı fakültelerden öğretim elemanları ve öğrenciler dinleyici olarak yer aldı.